.

Cara Membuat Situs Iklan Baris

Wednesday, 31 May 2017

KUIH KOCI KUIH TRADISIONAL

Assalamualaikum and hi guyss!
May Allah blessed all of you.

Tak terlambat rasanya nak ucap, SALAM RAMADHAN kat korang semua :)

Lagi beberapa jam nak masuk hari baru, 1 JUNE 2017. Dan kita pun dah 5 hari berpuasa dalam bulan Ramadhan yang mulia ni. Alhamdulillah ya Rabbi, masih dipanjangkan umur untuk berpuasa tahun ni.

Jadinya, sis masuk WEEK ONE CONTEST oleh LAZADA yang bertemakan  DELICIOUS RAMADHAN.Contest Period untuk tema minggu pertama yang diberikan adalah 19 May 2017- 1 June 2017. So kiranya sis ada masa lagi beberapa jam untuk publish article ni sebelum contest minggu pertama ni habis. haha. Suka naw dapat tahu something tu last minute.

Sis akan jawab semua soalan yang Lazada bagi dalam minggu pertama contest ni. which are:

a) What is your favourite Iftar dishes.

My fav iftar dishes totally KUIH KOCI. haha. Seriously sedappp gilaaaa. Dah lama tak dapat makan koci, then hari pertama berbuka tu dapat makan koci rasa macam dunia itu aku yang punyaaaa. haha. Astaghfirullahalazim. istighfar sis istighfar. heee. Korang punya apa? Sis nak tahu jugak. Kongsi kat ruangan komen hokeyh. hee. Mana la tahu ada makanan sis tak tahu kewujudannya kan. :p

Ha ni kuih koci yang dah selamat masuk dalam perut sis masa berbuka tadi. Burrppp. Alhamdulillah. heee:)







b) Share the recipes of the dishes

Resepi ni sis tak pernah cuba buat sebab selalunya sis beli je. haha. Yela, kalau nak buat kuih koci ni of course kena keluarkan pengukus sebab ni bukan macam badak berendam nak kena rebus je. Nak keluarkan pengukus tu satu hal. Yela pengukus mak sis tu jenis yang macam orang lama punya. Saiz dia besar dan tak selalu guna. Jadi memang simpan je la kat dalam almari. Tu salah satu sebab malas nak buat. kihkih.

Jadi, sis nak share resepi yang sis dapat dari group masakan facebook yang sis actively join. group MAHN ( Masak Apa Hari Ni). terima kasih pada yang empunya resepi. In shaa Allah, sampai mood rajin sis nanti, sis akan buat jugak. yela, kuih fav kot.

RESEPI KUIH KOCI

Bahan untuk doh
250g tepung pulut
1/2 cawan tepung pulut hitam
1-1/2 cawan air

Bahan untuk Inti
1 biji kelapa berkulit basah (tidak terlalu tua)
1 ketul gula melaka
1 cawan gula pasir
2 helai daun pandan, disimpul
1/2 cawan air

Bahan lain
Daun pisang secukupnya, dibersihkan dan dilayur hingga lembut, potong 5inch x 5inch.
Minyak kelapa secukupnya (Minyak makan pun boleh)
1 cawan pati santan + secubit garam.
*Masak sampai pekat

Cara-cara

1) Untuk Inti - Kelapa diparut putih. Potong gula melaka kecil kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama gula pasir dan air. Masak hingga gula hancur.  Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali. Masukkan daun pandan dan juga kelapa parut. Masak hingga inti agak kering sedikit. Angkat dan sejukkan.

2) Untuk Doh - Satukan tepung pulut dan tepung pulut hitam dalam satu bekas. Tuang air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan. Jika kurang air tambah sedikit lagi.

3) Untuk membuat kuih koci - Ambil sehelai daun pisang, sapu dengan minyak pada permukaan daun pisang tadi. Ambil sejemput doh dan leperkan, letak satu sudu teh inti.

4) Tutup inti dengan doh dan letak satu sudu teh santan yang kita dah masak pekat tadi. Kemudian lipat seperti biasa.

5) Bila siap, susun dalam kukusan dan kukus selama 15 minit atas air menggelegak. banyak atau kurang jumlah kuih koci bergantung pada saiz kuih koci yang korang buat.

Mudah kan resepi dia. Credit to the owner. Semoga selamat mencuba korang semua :)

c) What kind of products can you find on Lazada's platform to help you prepare the dishes? 

Disebabkan pengukus kat rumah ni jenis yang lama lama, makanya sis cuba cari pengukus dekat Lazada. And yess! I found it. Cantik pun cantik. hee :)






Sempena Bulan Ramadhan ni, Lazada mengadakan Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya Sale (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/that will take place from May 19 to 30 June (dimana korang semua boleh mendapat diskaun up to 90%) Seriously murah dan banyak sangatt diskaun yang Lazada bagi. Jadi tunggu apa lagi? Jangan lepaskan peluang ni tau. Cepat cepat klik Link yang sis bagi tu. 

p/s: Sis tengok steamer kat atas ni pun dah tergugat iman k. heee haha.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Labels

2016 (2) 2017 (9) affiliate (2) agent (2) agro (1) alhamdulillah (1) aurat wanita (2) bar (1) batu 10 (1) berasap (1) Berita (1) bersederhana (1) beryls (1) biarkan cita tersenyum lagi (1) birthday (1) biskut (1) blogger (36) bloglist (1) blue royals (1) brownies (1) cairkan (1) campak (1) cari makan (1) choc (1) coin (1) coklat (2) contest (8) cornflakes (1) crunchy (1) dapur (1) double boiled (1) double-boiled (1) duit (1) elise (1) environmental (1) erti (1) family (5) farm (1) festival (1) final year (3) food (1) foodporn (3) games (1) giveaway (11) gold (1) graduate (1) graduation (1) grateful (1) hadis (1) hantaran (1) hantu (1) happily (3) hati (4) heat (1) hectic sem (1) hitam (1) holiday (1) homemade (1) homesick (1) hunting (1) income (1) insidious 3 (1) issues (1) jalan-jalan (1) jana (1) jejari (1) karya (1) koci (1) kuih (3) kuih raya (2) kuih tradisional (1) laboo (1) labu (1) lazada (1) life (1) maal hijrah (1) madu (1) makan (1) Malaysia (6) MATHAF (1) melancong (1) memori (1) mengumpat (1) moral values (5) motivation (1) movie (1) mudah (4) murah (1) negeri (1) nestum (1) newspirit (1) nikah (2) nutella (1) ogos (1) pantai (1) pelajar (1) pencarian (1) perihal (2) periuk nasi (1) pinterest (1) pizza (2) port dickson (2) pray (1) produk kecantikan (1) PTPTN (1) puasa (1) puisi (2) ramadhan (3) rangup (1) raya (4) recipes (1) resepi (3) review (3) rezeki (3) rindu (1) roti (1) salam-bersalaman (1) sambutan (4) SEA (1) segment (14) sekepala (1) semasa (5) sembilan (1) SHARES (8) shout out (1) simplehijab (2) skincare (1) spend (1) sports (1) stroke (1) student (1) SUKAN (1) tabarruj (1) tag (2) telemovie (1) tema (1) tempat (1) terkini (1) thailand (1) time (1) TIPS (3) top-up (1) Tuhan (8) usm (1) vacay (1) wanita (5)