.

Cara Membuat Situs Iklan Baris

Saturday, 16 July 2016

CORNFLAKES MADU Rangup & Crunchy !

Assalamualaikum!
May Allah blessed all of you:)

SELAMAT HARI RAYA!! Maaf Zahir Batin!

So, in the previous post, I've made a promises nak shares resepi kuih raya yang sangat simple mimple kan yang sis buat untuk raya tahun ni. haha. mimple pun boleh la. hihi

Disebabkan sis balik rumah hari tu seminggu sebelum raya (lepas habis exam terus chiaoo), so penat la memunggah dan mengorek segala resepi yang mudah dan terover mudah untuk dibuat kuih raya.

Mudah, simple, segala jenis kekacang, dan janji over sedap. haha. *over gila hiperbola. haha.

Sebabnya kenapa sis buat kuih raya dan tak suka beli kuih raya, dulu pernah beli alah kuih tunjuk lah orang panggil, mashaAllah rasa dia. Dah lah mahal, keras pulak tuu!! Kawan sis makan, lepas tu keluarkan balik. memang keras. tak boleh gigit. Sis pulak tak rasa dulu sebelum hidang. Haih. malu gila hang tau dak, rasa nak sorok muka je masa tu.

Tapi tak semua la kuih tunjuk keras. Kena pandai pilih la. Mungkin masa tu mungkin tangan tak "ong" kot. haha.

Kalau kita yang buat sendiri boleh alter sesuka hati. Nak lebihkan coklat ke, kacang ke, butter, or apa-apa je la. Ye dak?

First, I thought sempat buat 3 kuih ja. Tapi last last, sis end up dengan cornflakes madu, popia nestum, butter cookies, chocolate chip cookies, jejari coklat nestum. 5 jenis kuih kau tahu. haaaa. hambik. Tapi semua yang mudah la.Kita kekalkan slogan "LESS IS MORE" haha.

Tu pun ada sebab tu kenapa bertambah. Nanti sis cerita bila tiba resepi yang tak ada dalam list tu, which are BUTTER COOKIES & CHOCOLATE CHIP COOKIES :) memang tak pernah ada langsung dalam list.haha.

Tapi nanti sis shares jugak resepinya. k?

So, I will start with CORNFLAKES MADU yang rangup dan crunchy!! 

Serious tau. tak tipu dia memang rangup. Tahun depan korang boleh la try buat.

Sis pun refer sini je la tahun depan. Kalau tulis kat buku, memang hilang. Adik sis tu jenis semua buku dia nak buat conteng kira-kira.
 
CORNFLAKES MADU RANGUP DAN CRUNCHY

BahanA
Butter (125g )
Gula perang (1/2 cawan)
Madu (1cawan)

Bahan B
Satu kotak cornflakes (500g)
Kismis (1 cawan)
 *kalau nak letak kacang dengan kismis pun ok. atau kacang je.

Bahan C (Bahan Hias)
- Papercup (sukahati nak guna besar ke kecik) *sis guna kecil je so dapat dua balang panjang)

- Ceri potong potong kecik atau biji warna warni yg selalu orang buat topping tu.

Steps
1) Panaskan bahan A ikut turutan yang sis dah susun kat atas tu. Sampai semua dah cair (agak-agak dah ok), tutup api.

2) Masukkan bahan A kat mangkuk yang kita dah standby letak kismis dan cornflakes dalam tu awal-awal lagi sebelum kita panaskan bahan A.

pesanan: masa masukkan bahan A tu, api kena sedang-sedang je tau. Yela takut gula tu nanti hangus. pahit woii nanti.


Ni result bila bahan A tu kita masukkan dalam mangkuk yang ada bahan B. 

3) Lepas tu kacau dengan lemah lembut biar sekata semua campuran Bahan A tu.



4) Ni ha. Lepas dah kacau rata semua cornflakes dalam mangkuk tadi, letak agak-agak dalam papercup dan bila dah penuh satu dulang tu boleh la bakar dalam oven. 

5) Sis bakar 175'C (8-10 minit). 

Tapi korang kena tahu jugak, suhu mana yang sesuai dengan oven korang nak bakar conflakes ni. Oven setiap orang kan lain-lain. Ada yang baru, ada yang lama. ok?

Lepas dah keluar dari oven, bagi dia sejuk dalam 5 minit. Then dah boleh masukkan dalam balang. 

Taraaaa. Tu je la resepi nya. simple kan.

Maaflah tak sempat nak snap gambar bila lepas keluar oven, sebab adik sis semua dah tibai makan. haha. Sis pun jadi lupa.




Oh ya. Ni sis punya sukatan. Sis beli kat kedai bakery je. Yang kat atas ni warna kuning tu sukatan dia 1 cawan dan warna hijau sukatan dia 1/2 cawan. 

Sebenarnya ada satu set, 1/4 cawan la. 3/4 cawan la and etc. Tapi dekat resepi ni guna dua size je kan. So, sukatan yang atas je sis guna. :)


21 comments:

  1. Replies
    1. mmg la sdapp. nanti raya buat tau.heee:)

      Delete
  2. Paling suka cornflakes madu ni :) kalau pergi rumah orang, yang ni habis dulu haha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. seriously? datang rumah kita la. habiskan. ada lagi satu balang.heeee. 2 balang baru je habis.

      Delete
  3. Replies
    1. mmg....!! heee. try la buat awaaa:)

      Delete
  4. sedapnyaa. tgk beberapa kali pun terliur. nak cket. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aloloo. jangan terliur k. nanti tak ada sape nak lap kan.hehe

      Delete
  5. sedapnyaaa. nak mintak satu balang nak bawak balik :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. bawak balik mana tuuu awaaa.hahaaa.

      Delete
  6. thank you for sharing, nnt nak try buat jg :D

    ReplyDelete
  7. antara kuih raya paling senang, tapi smpai sekarang tak pernah buat2, xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la. ni pun 1st time buat.haha. alhamdulillah jadi. nasib jadi..haha

      Delete
  8. Selamat hari raya naaaa .. <3 Nak wet ayeee. hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya awaaa. kita tak kawin lagii. nak wet aye gakk boleh?hahhaa

      Delete
  9. hari tu ada cuba try buat sekali. haha. tapi dalam resepi tu suruh letak choc chips. kita ni dah la noob bab bab ni. bubuh je lah. dah tak sedap sangat lah pulak rasa dia. T____T

    ReplyDelete
    Replies
    1. lah yeke? how does it taste? heee. teringin nak tahu.heee :)

      Delete
  10. nampak senang je buat.. tapi kalau dah malas, memang sure siqah beli je. hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Labels

2016 (2) 2017 (9) affiliate (2) agent (2) agro (1) alhamdulillah (1) aurat wanita (2) bar (1) batu 10 (1) berasap (1) Berita (1) bersederhana (1) beryls (1) biarkan cita tersenyum lagi (1) birthday (1) biskut (1) blogger (36) bloglist (1) blue royals (1) brownies (1) cairkan (1) campak (1) cari makan (1) choc (1) coin (1) coklat (2) contest (8) cornflakes (1) crunchy (1) dapur (1) double boiled (1) double-boiled (1) duit (1) elise (1) environmental (1) erti (1) family (5) farm (1) festival (1) final year (3) food (1) foodporn (3) games (1) giveaway (11) gold (1) graduate (1) graduation (1) grateful (1) hadis (1) hantaran (1) hantu (1) happily (3) hati (4) heat (1) hectic sem (1) hitam (1) holiday (1) homemade (1) homesick (1) hunting (1) income (1) insidious 3 (1) issues (1) jalan-jalan (1) jana (1) jejari (1) karya (1) koci (1) kuih (3) kuih raya (2) kuih tradisional (1) laboo (1) labu (1) lazada (1) life (1) maal hijrah (1) madu (1) makan (1) Malaysia (6) MATHAF (1) melancong (1) memori (1) mengumpat (1) moral values (5) motivation (1) movie (1) mudah (4) murah (1) negeri (1) nestum (1) newspirit (1) nikah (2) nutella (1) ogos (1) pantai (1) pelajar (1) pencarian (1) perihal (2) periuk nasi (1) pinterest (1) pizza (2) port dickson (2) pray (1) produk kecantikan (1) PTPTN (1) puasa (1) puisi (2) ramadhan (3) rangup (1) raya (4) recipes (1) resepi (3) review (3) rezeki (3) rindu (1) roti (1) salam-bersalaman (1) sambutan (4) SEA (1) segment (14) sekepala (1) semasa (5) sembilan (1) SHARES (8) shout out (1) simplehijab (2) skincare (1) spend (1) sports (1) stroke (1) student (1) SUKAN (1) tabarruj (1) tag (2) telemovie (1) tema (1) tempat (1) terkini (1) thailand (1) time (1) TIPS (3) top-up (1) Tuhan (8) usm (1) vacay (1) wanita (5)