.

Cara Membuat Situs Iklan Baris

Tuesday, 5 January 2016

Air Terjun Gunung LEDANG

Assalamualaikum and hi readers!
Good evenin' and May Allah blessed all of you:)

How's your exam so far? Mesti pelik kan sebab sis still boleh update eventhough sekarang ni musim exam.

This sem I have no exam. yoohoooo. why? because this sem I just have to complete my internship programme which I have to do some projects, presentations, attended course (sponsored), tasks, experiment, and whatsoever.. 

Tapi, fuh fuhhhh. Alhamdulillah akhirnya sis berjaya mengharungi segala onak ranjau berduri nenas, wait.. nenas? haha. why nenas? that things suddenly pop up in my head bila sebut berduri. *k tepuk dahi sendiri.kah

Jadi, saja nak cakap heavennnya duduk rumah selama 9 bulan. serious ah 9 bulan? serious weyhh. jeles tak? wuhahaha..

But after this, I must face up final year yaww. Allah, please increase me with Your knowledge. and please shows me the correct path.

Sebelum final year pun macam nak termuntah buat presentation. sikit sikit presentation. tapi adat kan? adat belajar. sampai ke tua pun tak akan habis belajar ilmu Allah.

See, nak cerita pasai air terjun terus melalut jauh. eh kau ni.

Ok la. Alkisahnyaa....

Kelmarin, I just went to air terjun Gunung Ledang. Actually selalu je lalu depan area tu sebab hantar my brotha kat Segamat. Tapi tak pernah nak menyinggah.

Dijadikan cerita, my brotha called cakap habis kelas pukul 4 petang. Sis bertolak pagi, sementara nak tunggu dia habis kelas tu, pergi la singgah air terjun ni. tak plan pun sebenarnya.

Just nak survey-survey je. Manalah tahu if in the future nak pegi lagi ke. Sebelum sampai tu, tapau la dulu makanan kat pekan Tangkak tu. Sis nampak KFC je sebab tu yang besar. So end up, we bought kfc untuk alas perut kat air terjun tu nanti.




So, this is the entrance kalau nak masuk air terjun tu. If I'm not mistaken, satu kepala untuk dewasa masuk dia RM1.05.

Tak sempat pulak tengok details dia. Kira ikut kepala tau, bukan ikut jam.




Taking wefie whilst walking. menyempat je tau dia ni.






Disebabkan tak ada preparation langsung, aiyooo. penatnya nak jalan sampai kawasan air terjun tu. Kalau tahu, pakai sport attire siap-siap. haih. My mom pun exhausted. haha. You need fitness mom. heee. *eleh. awak pun sama je cik adiba oi.kah

 Almaklumlah, dah lama duduk rumah. Fitness sis pun drop terus. haha.




See, jauh kan? berpeluh dah nokkk. Ni tak tahu la apa kes.

Gembira tengok monyet sebelah sana agaknya. Atau ready nak lari dahh. wachaaa. I'll smacked you down monkeys. haha. be aware!







Cantikk kan!!! Yesss. Ya Allah, tersangatlah cantik. Haza min fadhli Rabbi ( semua ini kurniaan dari Tuhanku)

But this area actually untuk kanak-kanak main cenggitu lah. First masuk je nampak kawasan ni.

Nak hiking kena naik atas, but dah kena warning awal-awal dah dengan my brotha. He already went kawasan yang paling atas sekali. he said it would be dangerous kalau tak ada ahli keluarga lelaki yang ikut.

Tapi yang atas tu lah lagi cantikkk. Ada rezeki pergi lagi ye tak? *sedapkan hati.wuu

So, ok. ikutlah kan cakap dia. Lagipun pergi tak lama. Sekejap je. Snap sana, snap sini. Walah! We're DONE.

Owh yeah. kan ada tapau KFC tadi kan kononnya nak makan kat sana. Ceyh. Haprak itu semua.

Kawasan air terjun ni memang cantik. Tapi sekeliling dia, awhh disappointed.
Human already destroys it. Sayang sangat. Persekitaran tak dijaga. 

Mohon selepas ni manusia jangan menzalimi alam sekitar. Untuk kesihatan bersama dan kesejahteraan bumi. :)


 So cantik. I'm in love. <3






Guess kawasan ni kat mana? This is the parking areas in air terjun Gunung Ledang.

Disebabkan sis pergi masa tu tak ramai orang, so banyak lah sebenarnya port port cantik yang boleh photoshoot... wait, photoshoot? Ingat kau retis? haha.. I'm not artist, I'm celebrity #uppss. *pleaselah back to reality.kah



So, after everythin' settled. We went to Uitm Segamat and met my brotha.

Actually sis tak pernah balik selewat ni dari Segamat. Selalunya, bila maghrib mesti dah sampai Melaka or Seremban.

Macam tergamam pemandangan maghrib cantik naw kat sini. Nilah hasilnya.haha.
Cantik kan? Your mind will absolutely blown kalau tengok depan-depan. Trust me.


Nampak tak gunung tu? SubhanaAllah. Pujian pada yang Berkuasa.

Sis sebenarnya bukan apa, suka ambil gambar sebab nak orang lain juga merasai dan tengok Kebesaran Kuasa Allah.

Whatever it is, its such an awesome experience.

And, before I forget,
Good luck to all my friends yang tengah struggle sekarang ni. Study study juga, kesihatan kena jaga. So, jaga kesihatan tau :) 

Allah yuftah alaikum sahabaah.

Lots of Love,
adibarusli.



23 comments:

  1. cantik! dah lama tak main kat air terjun + belum pernah g Gunung Ledang sebenarnya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan cantik kan? kalau ada kesempatan pegi la wak. tapi pergi yang paling atas.lagi cantikk.(tgok dari gambar adik)hehe

      Delete
  2. kecik2 sy selalu sangat pergi gunung ledang tu. sbb kira dekat jugak laa tak smpai satu jam. dulu dulu takde kotor sgt mcm skrg. last time sy pergi [i dont remember when but i think setahun lalu] serius kotor sangat. lalat bersepah. sampah pampers baby pun ada tau. lepas tu ayah terus rasa malas lagi nak g sana. mungkin sbb tempat tu bayaran masuk pun murah, orang tak pandang serius dgn kebersihan kat sana. sedangkan kalau dijaga betul2 sumpah lawa gunung ledang tu. sepatutnya lepas buat bbq atau bawak budak kecik, dieorg buang sisa2 sampah tu dan bukan letak merata. sadis sungguh bila mengenangkan masa last time pergi tu. sy tak mandi pun. nengokkan jee. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la. kan ada tapau kfc kan. tak lalu nak makan situ. my mom cakap kotor sgt. nasib lah air terjun mengalir. kalau air tu stay je, mmg dah lama kotor. ciptaan Allah memang semua cantik awak. manusia je yang tak reti nak hargai.:)

      Delete
  3. waaa... cantiknye air terjun dia....

    ReplyDelete
  4. cantiknyaaaa..tp mesti ke tiket tu ada 5 sen dibelakang dia..hehe..fktor gst juga ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah la kan. now I realized. kenapa perlu tambah 5 sen kat belakang tu.haha. thanks awak.

      Delete
  5. Tak pernah smpai lagi air trjun ni. Padahal duk study kat JB tu dah tiga thn. Hewhew :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke? sekali sekala awak konvoi la reramai ngan member sebelum final year:)

      Delete
  6. dah lama tak mandi mana-mana air terjun sampai tak ingat kali terakhir pergi tu bila sobs

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe. in shaa Allah ada jodoh.eh jodoh pulak.haha. ada rezeki awak akan pergi juga. mungkin bukan air terjun ni mungkin air terjun lain.:)

      Delete
  7. Replies
    1. biasa je awakk. haza min fadhli rabbi.heee

      Delete
  8. Lawa laaah air terjun tu. Tak pernah sampai lagi Ledang. Boleh masuk dalam list ni untuk short vacay nanti. Hikss :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. subhanaAllah. mmg cantik sgt awak. try la pegi.

      Delete
  9. kita dtg follow balik :D hihiihih :D nnt ada masa cheq BW yer :D

    ReplyDelete
  10. bestnya air terjun tuh...kita dulu kursus kawen kt ledang, tpi xtau air terjun ni kt mana...kalau x boleh singgh...dah lah murah jer bayaran dia :D best2 :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. lah yeke? in shaa Allah nanti p sana lagi k.:)

      Delete
  11. ehh murahnye byrn masuk singgit lebih je hehe. sy tak pernah lg sampai negeri Johor hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la. sebab murah la manusia tak reti jaga persekitaran kat situ. sedih je:(

      Delete
    2. tu la. sebab murah la manusia tak reti jaga persekitaran kat situ. sedih je:(

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Labels

2016 (2) 2017 (6) affiliate (2) agent (2) agro (1) alhamdulillah (1) aurat wanita (2) batu 10 (1) berasap (1) Berita (1) biarkan cita tersenyum lagi (1) birthday (1) biskut (1) blogger (33) bloglist (1) brownies (1) campak (1) cantik (1) cari makan (1) coklat (1) contest (7) cornflakes (1) crunchy (1) dapur (1) duit (1) elise (1) environmental (1) erdinabeauty (1) erti (1) family (4) farm (1) festival (1) final year (3) flawless (1) food (1) foodporn (3) games (1) giveaway (11) gold (1) graduate (1) graduation (1) hadis (1) hantaran (1) hantu (1) happily (3) hati (4) heat (1) hectic sem (1) hitam (1) holiday (1) homemade (1) homesick (1) hunting (1) income (1) insidious 3 (1) issues (1) jalan-jalan (1) jana (1) jejari (1) karya (1) kecantikan (1) kuih (2) kuih raya (1) laboo (1) labu (1) life (1) maal hijrah (1) madu (1) makan (1) Malaysia (6) MATHAF (1) melancong (1) memori (1) mengumpat (1) moral values (5) motivation (1) movie (1) mudah (4) murah (1) negeri (1) nestum (1) newspirit (1) nikah (2) nutella (1) ogos (1) pantai (1) pelajar (1) pencarian (1) perihal (2) pinterest (1) pizza (2) port dickson (2) pray (1) produk kecantikan (1) proteinshake (1) PTPTN (1) puasa (1) puisi (2) ramadhan (1) rangup (1) raya (2) recipes (1) resepi (3) review (3) rezeki (3) rindu (1) roti (1) salam-bersalaman (1) sambutan (4) SEA (1) segment (14) sekepala (1) semasa (5) sembilan (1) shaklee (1) SHARES (8) shout out (1) simplehijab (2) skincare (2) spend (1) sports (1) stroke (1) student (1) SUKAN (1) tabarruj (1) tag (2) telemovie (1) tempat (1) terkini (1) thailand (1) time (1) TIPS (3) top-up (1) Tuhan (8) usm (1) vacay (1) wanita (5)