.

Cara Membuat Situs Iklan Baris

Monday, 21 December 2015

perihal HANTARAN.

Assalamualaikum and hi!

Ha siedo un tiempo readers!
*translate: Its been awhile readers! :)

Actually my lappy having a problem. *serious problem do. 
but this type of "gigih menaip" sickness terjebak dalam diri ni sampai sanggup guna lappy lama. *barang antik jugak yang berjasa:).

so, ada apa dengan hantaran?
(play the video then baru baca my opinion ok? serius tak menyesal punya! new knowledge!) 




That man in the video is Anwar Hadi, a famous vlogger and author. Beside him is TAKAHARASUIKO, also a vlogger and a singer in The Venopian Solitude band. *she have her owns league that only she in it.yeah.trust me.

Must "layan" ok The Venopian Solitude band sebab lagu lagu dia semua ohhsemm. Ok la sis bagi review sikit tajuk tajuk lagu band ni. 
Mahar, Pelacur Muzik, Ke hadapan Para Pencemar, dll. 

Her music genre is a bit weird, and that "weird" things is my "thang". because I'm truly kind of weirdoo. so, jangan berani dekat ok? kah.

But, that weirdo things bukanlah point yang nak diperkatakan dalam entri kali ni. tapi more to, context dalam video atas tu.

Yes! Hantaran!
People nowadays yang nak nikah, especially yang baru habis belajar, yang baru je dapat kerja,  ramai yang pening kepala sebab hantaran zaman sekarang ni tinggi sangat. Yang paling outrageous bila ada yang sampai pinjam bank. What the fish? Then, after that? merana? sebab hutang keliling pinggang? owwhh nooo man! Wrong decision you've made!

We actually do not want that things happened in our future. So, jangan lebihkan adat. Letak agama yang pertama.

Yeah. I know. kadang-kadang anak dara tu tak nak pun letak tinggi-tinggi sebab tak nak susahkan her future husband dan nakkan majlis yang sederhana je. But her family environment yang nak kan benda-benda yang meriah segala bagai ni. 

But that is what anak dara said. Maybe pada fikiran parents "kami dah besarkan anak dara kami elokkk ja, bagi pendidikan dari kecik sampai la ni dengan modal yang kami ada. Last-last hangpa nak dia, hangpa nak kami bagi murah kat hangpa? mana boleh".


Bagi anak dara yang mempunyai that type of parent, awak semua doa yang baik-baik je supaya parent awak dilembutkan hati. Dan paling penting slow talk, cakap dari mata ke mata, dari hati ke hati. cewahh. In shaa Allah. Family awak akan faham. Parent mana yang nak tengok anak dia sedih ye dak?

Tapi ingat! Jangan sesekali lawan your parent. Your parents tahu apa yang terbaik untuk anak dia. Kalau dah jodoh, tak kemana.

Dan pada belah lelaki, bila side perempuan dah ok, jangan la pulak ambil remeh bab bab nikah ni.
Tebalkan dada tu dengan ilmu. Nikah bukan perkara main-main, bukan sekadar nafsu semata. Tapi lebih kepada sikap tanggungjawab. Amboii, hang dah ambil anak orang, then tak jalankan tanggunggjawab dan amanah, hang ni memang patut letak kat pasiaq jeluih ja. *emo pulak.hee

Tapi bagi yang mampu, dan ramai yang nak sponsor, takpe la. Just go on with your plan. Nothing is wrong. Tapi jangan sampai membazir. Itu rezeki awak. Dan rezeki semua orang lain-lain.

But for sis, sis setuju je nak jemputan 20 orang tu. And before I watched this video dan sebelum tahu kewujudan video ni, actually I already cakap awal-awal dengan my mom nak buat macam tu. But, response from my mom "you should guess what my mom replied"..hahhaa.  *tapi takpe. lama lagi, priority first! kah. ayat sedapkan hati. hee.

So, conclusion is. Buat mana yang tak mampu. Jangan nak susahkan diri. Rukun akad nikah dalam islam pun hanya ada 5. Pengantin lelaki, pengantin perempuan, wali, saksi, akad.

Mudah kan? so, jangan susahkan diri. lagi lagi dengan ekonomi yang tengah turun naik sekarang ni. turun naik? turunnnnn jeee rasanya. #oppss. haha.

For those yang ada pendapat lain or nak bercakap and comment pasal hantaran masa kini, feel free to drop your comments in the comment box ok..


Last but not least,


JANGAN MENCARI, TAPI MENJADI :)




p/s: owh. lupa plak nak kabor. 

A huge CONGRATULATIONS to Anwar Hadi and sis Takaharasuiko. Barakallah for both of you. Semoga berbahagia till Jannah. A future genes with a brilliant and genius "otak"  and soleh/solehah akan lahir with this combinations. In shaa Allah.*tak ada angin,ribut, tahu-tahu nikah dah and thats good.hee:)


20 comments:

  1. Huhu sama kes.. ada masalah sikit dengan my new pc.. xleh buka audio jd xdngr apa diaorg cakap dlm video :(

    ReplyDelete
  2. yang penting urusan nikah mudah (yg tak membebankan) majlis dan walimah mengikut sunnah sebab yang paling penting barakah dalam perkahwinan :) kan... hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes, all we need is actually barakah:)

      Delete
  3. ooo..kawin dah ye anwar hadi?

    betul point2 tu..selalunya parents la yg nak lebih..ye la tak nak org mngata family dia..untuk kita gak..tp try la slow talk. kalau tak leh lg, kita yg pmpn ni tlg la bakal suami tu..kongsi kumpul duit hantaran sesama :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru lagi je awak dia nikah.

      agreed:)

      Delete
  4. moga-moga dipermudahkan urusan diri sendiri dan semua bujang-bujang yg lain uhukkk

    ReplyDelete
  5. Been through this before , memang kadang-2 berdebat psal hantaran ni tapi try cari jalan penyelesaian :) InsyaAllah.

    ReplyDelete
  6. klu kita memang la pkir xnk susahkn bkal suami tp bila tp bila di slowtalk ngan parents diktakan plih dia lg drpd parents so take it tapi pandai2.... jngn bg parents tau asalkan parents xkecik ati...dilema jugak tau nak sebelahi parents or hubby to be..

    yg pompuan tu jepun ka asha xpenah tau pun first time tengok tp best...

    ReplyDelete
    Replies
    1. slow talk ok dear. mintak petunjuk Dia.

      btw,yg sis takaharasuiko tu not a japanase. she's Malaysian. dia suka anime jepun, thats why dia letak nama dia cenggitu. heee:)

      Delete
  7. Dekat masjid muar ade majlis kawen beramai2 hanya rm2500 je.. cepat serbu sebelum penuh.. ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. serious ah?heheee. calon takdak lgi. btw, thanks for information. will tell other friends yg nak kawin pasal tu:)

      btw, 2500 tu untuk perbelanjaan apa?

      Delete
  8. Haha wait RM2000 for hantaran is exist lah !!! .Waaa Haha I never knew that was a very low price to make it one . Well then I should do a lot of research so I can have her in my arms A.S.A.P . Muahaha ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes! before u get married, actually u must do a lot of research. and get yourself prepared. good luck!

      Delete
  9. i did never know his wifey!! haha pasni boleh stalk and yea look like as you wrote, a good combination! aha^

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. straight opinion! I'm impressed.heee. jimat bakal hubby awak:)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Labels

2016 (2) 2017 (5) affiliate (2) agent (2) agro (1) alhamdulillah (1) aurat wanita (2) batu 10 (1) berasap (1) Berita (1) biarkan cita tersenyum lagi (1) birthday (1) biskut (1) blogger (32) bloglist (1) brownies (1) campak (1) cari makan (1) coklat (1) contest (7) cornflakes (1) crunchy (1) dapur (1) duit (1) elise (1) environmental (1) erti (1) family (4) farm (1) festival (1) final year (3) food (1) foodporn (3) games (1) giveaway (11) gold (1) graduate (1) graduation (1) hadis (1) hantaran (1) hantu (1) happily (3) hati (4) heat (1) hectic sem (1) hitam (1) holiday (1) homemade (1) homesick (1) hunting (1) income (1) insidious 3 (1) issues (1) jalan-jalan (1) jana (1) jejari (1) karya (1) kuih (2) kuih raya (1) laboo (1) labu (1) life (1) maal hijrah (1) madu (1) makan (1) Malaysia (6) MATHAF (1) melancong (1) memori (1) mengumpat (1) moral values (5) motivation (1) movie (1) mudah (4) murah (1) negeri (1) nestum (1) newspirit (1) nikah (2) nutella (1) ogos (1) pantai (1) pelajar (1) pencarian (1) perihal (2) pinterest (1) pizza (2) port dickson (2) pray (1) produk kecantikan (1) PTPTN (1) puasa (1) puisi (2) ramadhan (1) rangup (1) raya (2) recipes (1) resepi (3) review (3) rezeki (3) rindu (1) roti (1) salam-bersalaman (1) sambutan (4) SEA (1) segment (14) sekepala (1) semasa (5) sembilan (1) SHARES (8) shout out (1) simplehijab (2) skincare (1) spend (1) sports (1) stroke (1) student (1) SUKAN (1) tabarruj (1) tag (2) telemovie (1) tempat (1) terkini (1) thailand (1) time (1) TIPS (3) top-up (1) Tuhan (8) usm (1) vacay (1) wanita (5)