.

Cara Membuat Situs Iklan Baris

Sunday, 8 November 2015

JANGAN CEPAT MELATAH !

Assalamualaikum and mornin' readers.
May God always bless.

I'm back guys.. Its been a week I closed my blog, because of certain things happened. So, without wasting any of my energy to type so much reasons and bla bla blaa.. Here we go...

Today I wanna shares about "JANGAN CEPAT NAK MELATAH SANGAT LAHH"

Dah kenapa kan tiba-tiba topik ni muncul. haaa. sebab we are all human being. Lagi-lagi perempuan, yang dikurniakan satu akal dan yang lainnya nafsu. No offense. I'm also a woman and wife to-be and also bakal jenazah. So if there is anything happens to you, like starlight pointed under your head tiba-tiba. First thing mesti la kita will have some kind like PHOBIA (hantar masuk hospital). Misalnya lah kan, then jangan lah melatah sampai nak call 911, bomba, polis, jabatan kerja raya #eh. Paling koman people nowadays kalau boleh dia orang nak ambil video then put it on facebook or twitter or any other social media. kan?

Hokeyh la. Sis bagi contoh, suami isteri if ada problem, settle it nicely between you and your partner first. Perempuan, kalau boleh cakap la sehabis baik dengan your hubby. Jangan la nak main terjah je. Ni kalau main terjah je, your hubby nak cakap perkara sebenar pun tak tahu macam mana. Cakap ni kena sembur, cakap tu kena bebel. Ladies, open your mind. Istighfar...

And for men, kalau boleh, if ada problem with your wife cakap baik-baik. Ajak wife masuk bilik bincang elok-elok or pegi luar rumah sambil minum kopi dengan your wife ke. masa tu bincanglah apa yang nak di settlekan. And people please do "REMEMBER" this, DON'T EVER LET YOUR CHILDREN HEARD YOUR PROBLEMO !  Melainkan anak-anak dah besar panjang macam den ni ha. If your wife tengking-tengking, you jangan pulak tengking balik. Cakap dengan nada paling manis. You must use reverse psychology to your wife. Use "Give and Take" system..

Sis bukan la bagus sangat jauh sekali dah nikah. Tapi sis belajar dari suasana sekeliling dan paling dekat my parents. Bukan nak buka aib. No. jauh sekali. Tapi nak kongsi sedikit banyak how my parents handle their problems yang mana sis rasa respect dan in shaa Allah boleh bantu relay sis juga kalau dah nikah nanti.

So, this is the solution.

How to handle the problem between you and your partner.

1. 7 minutes sharing session.

Malam  first after dah nikah, cakap dengan your partner rules yang kita nak guna dalam mendidik kualiti keluarga. Apa yang kita nak dalam membentuk keluarga yang "mawaddah warahmah" dan missionnya "MENUJU KE SYURGA". Discuss, if  everytime when we have any problems tak kira lah besar atau kecil, we must have 7 minutes sharing session between you and me. So dalam masa 7 minit sahaja, you all bincang la. tak perlu nak panjang-panjang.

2. Just between both of you.

Kalau dah ada anak nanti, if you have a problem, ajak your partner masuk bilik then bincang elok-elok. Jangan la gaduh sampai periuk belanga bersepah satu rumah. Dari situ pun dah jatuhkan psychology anak-anak masa mereka dalam proses tumbesaran. Jangan salah anggap dan ingat anak-anak anda yang masih kecil tu tak tahu apa-apa ye. Mereka lagi bijak dari kita dan otak mereka fresh. Actually mereka sedang merakam dalam minda mereka tentang kelakuan kita dan apa yang mereka saksikan. And don't ever you blame them afterwards kalau perkahwinan mereka nanti pun berakhir dengan pergaduhan. Sebab dari kita lah, pembentukan peribadi anak-anak itu menjadi baik atau buruk.

3. Use your words wisely.

Guna perkataan sehabis baik untuk menenangkan your partner. Puji mereka. Tak guna duit pun. Jangan la nak ego sangat. Apa la sangat ego tu kalau nak dibandingkan perkahwinan yang dah terbina berapa tahun. To husband, please use your word of praise untuk puji isteri awak dan to wife, please jangan nak marah-marah tak tentu hala. Dengan ajnabi tak apa, dengan your hubby tak elok la nak marah. Guna perkataan manis je ok. . Kalau nak marah sangat, pergi ambil wuduk, solat hajat minta Allah tunjuk benda yang sebenar. And please, jadi sepositif yang boleh. There's always have a "HIKMAH" on everything we went through.



ok la. Hope this will helps ya ! Gracias..

Thanks for readin' fellows.
Have a nice dayy yeah.


p/s : If you can't solve the problem, lets not make it worst. 

Nah, HADIAH ! :')





16 comments:

  1. saya tak kira, saya nak melatah gak....

    ReplyDelete
  2. Good tips, sis! haha gaya sis macam dah kahwin haha xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dear. gaya je, realiti nya calon pun takdak.heeee

      Delete
  3. tq for sharing tips..comel giler hadiah..pic tu..:)

    ReplyDelete
  4. atoo comeinya kucing,,,betull,,kdg2 dengan melatah,,lepas tu baru menyesal,,then takot situasi dah x dapat dibetulkan,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? tu la sebelum nikah kena buat persiapan banyak. nanti banyak melatah, susah.:)

      Delete
  5. betul.
    wow this post is so good! huhu mmg jangan laaa nak cepat melatah huhu

    ReplyDelete
  6. better tolenrasi dan sabar.. tp realiti kini mmg cpt melatah

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Labels

2016 (2) 2017 (5) affiliate (2) agent (2) agro (1) alhamdulillah (1) aurat wanita (2) batu 10 (1) berasap (1) Berita (1) biarkan cita tersenyum lagi (1) birthday (1) biskut (1) blogger (32) bloglist (1) brownies (1) campak (1) cari makan (1) coklat (1) contest (7) cornflakes (1) crunchy (1) dapur (1) duit (1) elise (1) environmental (1) erti (1) family (4) farm (1) festival (1) final year (3) food (1) foodporn (3) games (1) giveaway (11) gold (1) graduate (1) graduation (1) hadis (1) hantaran (1) hantu (1) happily (3) hati (4) heat (1) hectic sem (1) hitam (1) holiday (1) homemade (1) homesick (1) hunting (1) income (1) insidious 3 (1) issues (1) jalan-jalan (1) jana (1) jejari (1) karya (1) kuih (2) kuih raya (1) laboo (1) labu (1) life (1) maal hijrah (1) madu (1) makan (1) Malaysia (6) MATHAF (1) melancong (1) memori (1) mengumpat (1) moral values (5) motivation (1) movie (1) mudah (4) murah (1) negeri (1) nestum (1) newspirit (1) nikah (2) nutella (1) ogos (1) pantai (1) pelajar (1) pencarian (1) perihal (2) pinterest (1) pizza (2) port dickson (2) pray (1) produk kecantikan (1) PTPTN (1) puasa (1) puisi (2) ramadhan (1) rangup (1) raya (2) recipes (1) resepi (3) review (3) rezeki (3) rindu (1) roti (1) salam-bersalaman (1) sambutan (4) SEA (1) segment (14) sekepala (1) semasa (5) sembilan (1) SHARES (8) shout out (1) simplehijab (2) skincare (1) spend (1) sports (1) stroke (1) student (1) SUKAN (1) tabarruj (1) tag (2) telemovie (1) tempat (1) terkini (1) thailand (1) time (1) TIPS (3) top-up (1) Tuhan (8) usm (1) vacay (1) wanita (5)