.

Cara Membuat Situs Iklan Baris

Wednesday, 21 October 2015

perihal BATAS !

Assalamualaikum and evenin' readers.
may God bless.

Ada apa dengan batas ni sebenarnya?
Ya Allah, its actually totally IMPORTANT !
Mark that word "IMPORTANT" !

Kerana jika ada batas, 
segala-galanya terpelihara, segala-galanya terjaga, segala-galanya suci dan dapat pelihara Cinta hanya untuk yang Maha Esa.
In shaa Allah.


sources : google


Ya, memang kita kena jaga hubungan dengan sesama manusia (hablumminannas) but you must look the terms of it.

Jaga hubungan dengan manusia dari segi apa?

Percakapan ? Perbuatan ?
Kita still boleh jaga hubungan dengan manusia tanpa bersentuhan bukan ?
So, kenapa perlu jadikan isu?

Tegasnya, lelaki dan perempuan yang belum bernikah perlu ada BATAS ! perlu JAGA IKHTILAT !
Sebab apa ? penting sangat ke ikhtilat tu ?
Yup. Sangat penting wahai sayang sayang sekalian.

Sebab, hanya dengan satu sentuhan sahaja, boleh buka banyak jalan pada pintu pintu Zina. Allah... Masa tu, syaitan punyalah bersorak gembira sebab dah dapat sesatkan cucu cucu adam yang terlampau leka dengan duniawi ni.

Perlu ingat, Allah bukan sahaja larang kita dari BUAT zina, tetapi Allah dah larang awal-awal dengan kita "jangan DEKATI zina".
Ada faham? Kalau tak faham lagi, meyh bagi penampar sulong sekali.

Thats why, lelaki yang dah terbiasa bersentuhan dengan perempuan or vice versa, dia akan main sentuh je kalau nak cakap apa apa. tak ada common sense langsung yang perempuan or lelaki tu jaga batasan pergaulan mereka.

Ya, mesti ada yang akan cakap "lelaki tak akan sentuh perempuan yang jaga aurat dia". Aurat dalam konteks islam bilamana seorang wanita mengenakan pakaian yang tutup visual badannya, even kalau wanita tu pakai tudung bidang 45 sekalipun. Pakailah bidang apa pun, asal tak nampak bentuk badan dan tutup apa yang perlu ditutup. 

Thats why kalau kita lihat kat arab sana, wanita sana akan mengenakan khimarnya (tudung kepala) pendek kerana jilbabnya (jubah) sudah cukup besar untuk tutup apa yang perlu ditutup.

Kesian la dekat jodoh awak nanti. Kalau awak awak dah terbiasa sentuh yang bukan mahram awak, you will not feel anything if you already "Halal" to touch your partner. Biarlah saat ni saat untuk menahan, ibarat orang yang berpuasa menunggu untuk berbuka puasa, nikmatnya diberkati oleh ILAHI.:)


semoga kita semua sibuk mempersiapkan kualiti diri untuk pembangunan ummah.


sources: google


~Thank you for reading this entry~


4 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Labels

2016 (2) 2017 (6) affiliate (2) agent (2) agro (1) alhamdulillah (1) aurat wanita (2) batu 10 (1) berasap (1) Berita (1) biarkan cita tersenyum lagi (1) birthday (1) biskut (1) blogger (33) bloglist (1) brownies (1) campak (1) cantik (1) cari makan (1) coklat (1) contest (7) cornflakes (1) crunchy (1) dapur (1) duit (1) elise (1) environmental (1) erdinabeauty (1) erti (1) family (4) farm (1) festival (1) final year (3) flawless (1) food (1) foodporn (3) games (1) giveaway (11) gold (1) graduate (1) graduation (1) hadis (1) hantaran (1) hantu (1) happily (3) hati (4) heat (1) hectic sem (1) hitam (1) holiday (1) homemade (1) homesick (1) hunting (1) income (1) insidious 3 (1) issues (1) jalan-jalan (1) jana (1) jejari (1) karya (1) kecantikan (1) kuih (2) kuih raya (1) laboo (1) labu (1) life (1) maal hijrah (1) madu (1) makan (1) Malaysia (6) MATHAF (1) melancong (1) memori (1) mengumpat (1) moral values (5) motivation (1) movie (1) mudah (4) murah (1) negeri (1) nestum (1) newspirit (1) nikah (2) nutella (1) ogos (1) pantai (1) pelajar (1) pencarian (1) perihal (2) pinterest (1) pizza (2) port dickson (2) pray (1) produk kecantikan (1) proteinshake (1) PTPTN (1) puasa (1) puisi (2) ramadhan (1) rangup (1) raya (2) recipes (1) resepi (3) review (3) rezeki (3) rindu (1) roti (1) salam-bersalaman (1) sambutan (4) SEA (1) segment (14) sekepala (1) semasa (5) sembilan (1) shaklee (1) SHARES (8) shout out (1) simplehijab (2) skincare (2) spend (1) sports (1) stroke (1) student (1) SUKAN (1) tabarruj (1) tag (2) telemovie (1) tempat (1) terkini (1) thailand (1) time (1) TIPS (3) top-up (1) Tuhan (8) usm (1) vacay (1) wanita (5)