.

Cara Membuat Situs Iklan Baris

Friday, 25 September 2015

PERIHAL " DARA "

Assalamualaikum and evenin' readers.
May God Bless.

sources : IG hafizsuratman

 Perihal "Dara" (Masalah Wanita)

Terjumpa post " Sanggup ke korang kahwin perempuan takde dara" kat facebook. Banyak saya lihat komen merapu dan berat sebelah. Mari saya terang hal ni. Ambil sebagai ilmu. Nak jadi suami kena tahu hal ni, nanti takut jadi masalah pulak

Masalah tentang dara banyak "myth" dan silap faham yang berlaku yang kadang jadi gaduh buat orang yang baru berkahwin

Basicnya, ia hanyalah selaput tissue pada opening lining vagina perempuan dan boleh jadi nipis dan ataupun tebal. Mesti kena ada lubang padanya untuk bagi darah haid keluar, saiz lubangnya normal sebesar jari atau tampon

Saiznya berbeza tebal nipis jadinya kadang tampon sakit ketika dimasukkan dan boleh berdarah ataupun senang saja dimasukkan tapi tak semestinya dia tiada dara. Sebab saiz berbeza setiap orang

Yang jadi masalah bila kadang orang sampai bercerai pasal hal dara. Yang tiada dara tak semestinya dia buat dah buat zina. Boleh jadi beberapa sebab antaranya lasak bermain basikal, kemalangan atau masalah congenital dari lahir memang takda lining tissue dara tu pada vagina. Athlete sukan memang highly boleh hilang dara

Dan gambar di atas adalah type2 selaput dara. Jadinya korang boleh ambil sebagai ilmu

Jangan nilai dari bentuk dara. Dah nama pun selaput tissue. Mana boleh fix natural bentuk dia pada semua orang

Tapi jangan tipu, kita tahu je dara zina dengan koyak natural macamana. Jadinya sila jaga maruah diri

Tenangkan minda, hargai ilmu dan layari zaman perkahwinan anda tanpa ragu2 dan moga kekal ke Jannah, insyaAllah. :) 


petikan diatas dikongsi oleh seorang yang bakal bergelar dr.
instagram : hafizsuratman





AND

This is my opinion about this. Setiap manusia adalah berlainan individu. jangan sesekali samakan  diri kita dengan diri orang lain. Tetapi boleh samakan tentang kejadian diri kita di muka bumi ini. Iaitu menjadi khalifah. Just think positive, setiap benda berlaku ada hikmah.

Dan kepada kaum hawa di luar sana, sentiasa berjaga. Memang Allah larang kita dari sangka-sangka. Tapi Allah benarkan sedikit sangkaan sebagai langkah hati-hati.

Sayang diri. jaga hati. jaga iman. In shaa Allah akan ada yang halal menanti. Dan kepada sesiapa yang sudah terlanjur jalan, Allah sentiasa ada untuk hambaNya. Hanya terpulang pada kita samada kita yang nak mencari Cinta Dia atau cinta palsu yang mengkaburi diri.

Kepada masyarakat, kita perlu terang pada mereka, bukan serang. Kita perlu didik, bukan herdik. Sekian.

Salam sayang adibarusli.



~ THANKS FOR READING THIS ENTRY~

20 comments:

  1. kalau lelaki obses dengan 'dara', perempuan pon tak terkecuali jugak, dah tentu nak bakal suami yang masih teruna. huhuhu.

    ReplyDelete
  2. concern sesuatu yang sukar diukur dari luaran..moga Allah tunjukkan jalan... jaga diri laki dan perempuan :)

    jemput singgah ye..

    ReplyDelete
  3. thanks perkongsian ni...hope terhindar dari segala masalah macam ni...

    ReplyDelete
  4. ramai yg suka cepat menghukum tanpa mengkaji terlebih dahulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. right! thats why semua orang kena mengkaji sebelum judge orang.

      Delete
  5. ohh i love this :) thanks for sharing

    ReplyDelete
  6. good topic.
    sebab isu ni isu taboo. so org suka menghukum tanpa menilai :)

    ReplyDelete
  7. nice topic..Don't Judge a people By Its Cover
    anyway zie jalan2 sini.
    http://jepunmari2.blogspot.my/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Labels

2016 (2) 2017 (6) affiliate (2) agent (2) agro (1) alhamdulillah (1) aurat wanita (2) batu 10 (1) berasap (1) Berita (1) biarkan cita tersenyum lagi (1) birthday (1) biskut (1) blogger (33) bloglist (1) brownies (1) campak (1) cantik (1) cari makan (1) coklat (1) contest (7) cornflakes (1) crunchy (1) dapur (1) duit (1) elise (1) environmental (1) erdinabeauty (1) erti (1) family (4) farm (1) festival (1) final year (3) flawless (1) food (1) foodporn (3) games (1) giveaway (11) gold (1) graduate (1) graduation (1) hadis (1) hantaran (1) hantu (1) happily (3) hati (4) heat (1) hectic sem (1) hitam (1) holiday (1) homemade (1) homesick (1) hunting (1) income (1) insidious 3 (1) issues (1) jalan-jalan (1) jana (1) jejari (1) karya (1) kecantikan (1) kuih (2) kuih raya (1) laboo (1) labu (1) life (1) maal hijrah (1) madu (1) makan (1) Malaysia (6) MATHAF (1) melancong (1) memori (1) mengumpat (1) moral values (5) motivation (1) movie (1) mudah (4) murah (1) negeri (1) nestum (1) newspirit (1) nikah (2) nutella (1) ogos (1) pantai (1) pelajar (1) pencarian (1) perihal (2) pinterest (1) pizza (2) port dickson (2) pray (1) produk kecantikan (1) proteinshake (1) PTPTN (1) puasa (1) puisi (2) ramadhan (1) rangup (1) raya (2) recipes (1) resepi (3) review (3) rezeki (3) rindu (1) roti (1) salam-bersalaman (1) sambutan (4) SEA (1) segment (14) sekepala (1) semasa (5) sembilan (1) shaklee (1) SHARES (8) shout out (1) simplehijab (2) skincare (2) spend (1) sports (1) stroke (1) student (1) SUKAN (1) tabarruj (1) tag (2) telemovie (1) tempat (1) terkini (1) thailand (1) time (1) TIPS (3) top-up (1) Tuhan (8) usm (1) vacay (1) wanita (5)